… Vaše osvědčené zpravodajství z Izraele a Blízkého východu




V blízkovýchodním hrnci to vře 5.00/5 (100.00%) 1 ohodnocení

Při sledování politických programů televizí zemí sousedících s Izraelem člověk slyší převeliké chrastění zbraněmi a hlavně slovy. Hesla, která by raději neslyšel, a slova, jejichž smysl ani nechce domyslet.

Při přepínání se ovšem může stát, že narazíte na něco mnohem zajímavějšího a užitečnějšího, než jsou politické duely a komentáře k událostem, které nahánějí hrůzu. Jedná se o pořady věnované vaření, jako všude jinde se totiž na Středním východě dobré jídlo těší velké oblibě.

V televizním programu byl ukázán tradiční postup na přípravu oblíbeného jídla Mujaddara (čti madžadara), což je zjednodušeně řečeno rizoto s čočkou. Libanonské hospodyňky přišly s něčím trochu jiným, místo rýže totiž použily burghul. Recept jsem vyzkoušela a mohu ho vřele doporučit. Hlavní ingredience jsou čočka (zelená anebo černá) a burghul, spíše hrubší. Zhruba 150 g obého, cibule, česnek, koření, sůl, voda eventuelně zeleninový či jiný vývar. Postup je jednoduchý jako u všech geniálních pokrmů: na olivovém oleji osmahneme cibulku a česnek, na ně nasypeme propláchnutý burghul, přidáme čočku, kterou jsme před tím asi hodinku nechali namočenou ve vodě, okořeníme podle chuti, neměl by chybět pepř, paprika, kurkuma a římský kmín (kumín) a posolíme zalijeme vodou – a půl litru a na mírném ohni pomalu vaříme asi 20 minut a pak necháme „dojít“.

Já jsem připravila pokrm v elektrickém hrnci na vaření rýže, jehož použití vřele doporučuji. Postup je stejný jen snad je třeba říct, že na jednu odměrku čočky a burghulu jsem použila dvě odměrky vody. Vzhledem k tomu, že jsem měla doma malý zbytek mé oblíbené kořenící směsi na šoulet, tak jsem ji použila. Je mi jasné, že podle norem Hamasu a Hizballahu jsem se hrubě provinila proti arabské tradici a je možné si na mě stěžovat pro zneužití arabské kuchyně. Jako polehčující okolnost snad poslouží, že hrnec byl vyroben v Norsku, jehož hlavním městem je Oslo. Ale ani tento argument asi už nepomůže, vždyť o těch dohodách z Osla také nikdo nechce slyšet. Jak je vidět ani to vaření se neobejde bez politiky, ale v každém případě dobrou chuť.

Jedna reakce na V blízkovýchodním hrnci to vře

  • gugi napsal:

    Recept rebecn Mayer působí jako hojivý flastr v této rozbouřené době, ačkoliv titulek článku mne spíše navnadil na nějaký další blízkovýchodní thriller. 🙂 Což byl zjevný záměr autorky, která mne poté nechala příjemně „vychladnout“ u pohodového papání z hrnce, provenience z nekošer osla. Avšak vykošerovaného v žáru neustále konfliktní Levanty a horkokrevné Izraele.

    Původně perský původ slova burghul („opracované zrno“) se transponoval do produktu, kterým je předvařená pšenice. Ovšem ta kvalitní tvrdozrnná pšenice („duro“) na výrobu makaronů a špaget. Nejblíže se (pro přibližnou představu) burghulu blíží asi kuskus.

    Nepochybně vyzkouším. Moje chuťové buňky jsou seštelovány na něco toho druhu jako je „kitrí“. Domnívám se, že poté, co by nějaká islámská autorita ochutnala „mujaddara“ od rebecn, byla by gastronomicky uchlácholena natolik, že by fatvu „pro zneužítí arabské kuchyně“ nevydala …. Ba co víc, vydala by dobrozdání o oprávněnosti existence židovského státu. 😉 (Už jen proto, aby mohla nadále chodit mlsat do kuchyně rebecn.)

    No a to je vlastně smysl celého článku: místo politiků a šílenců nechte jednat kuchařky – a uvidíte, jak se celosvětově pozitivně domluví.

    Zbývá dodat, že v Libanonu se praktikuje též „tabbouleh“ – salát z burghulu, jemně nasekaných rajčat, cibule, máty, petroziločky a někdy též česneku. Stylově se pak miska se salátem zdobně obroubí syrskými minami.

Podpora

Chcete-li podpořit provoz Eretz.cz symbolickým darem, můžete tak učinit na účet u Fio Banky č. 2100457904/2010 (v CZK v České republice) nebo na účet 2100457904/8330 (v EUR na Slovensku).


Podpořit nákladný provoz serverů můžete i bitcoinem na adresu 1ERETZfyhKgCcJqkFtBQyueN1vPfNaYWvb


BTC QR
Články podle data
Listopad 2011
Po Út St Čt So Ne
« Říj   Pro »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Archiv