… Vaše osvědčené zpravodajství z Izraele a Blízkého východu




Ohodnoťte článek

Tommy Kurpradit, v pozadí Jerome Rigaud (Niga Tarnopolsky, GlobalPost )

Tommy Kurpradit, v pozadí Jerome Rigaud (Niga Tarnopolsky, GlobalPost )

Nahlédnutí pod pokličku, jak jej pro Global Post sepsal Noga Tarnopolsky

Osobní kuchaři představitelů USA, Francie, Německa, Ruska a Lichtenštejnska se vypravili do chladného a deštivého Tel Avivu, aby pronikli do tajů izraelské kuchyně a vyměnili si zkušenosti.

Executive Sous-Chef Tommy Kurpradit z Bílého domu prozradil, že rodina prezidenta Obamy ráda jí a na dotaz zda je pravda, že prezident Obama si stěžoval na to, že při oficiálních obědech se příliš často podává hovězí maso, se jen usmál a řekl, že používá denně čerstvé ingredience. Nicméně pro středeční gala večeři připravuje zeleninové lasagne s lanýžovou vinaigrette omáčkou. Dnes 26letý Kupradit začal pracovat v Bílém domě před sedmi lety a byl prostě tím správným člověkem na správném místě v pravý čas.

Spolu s ostatními šéfkuchaři se minulý deštivý týden vypravili členové elitního klubu „Les Chefs des Chefs“ na cestu po Izraeli sponzorovanou textilní společností Gilles Bragard, která se specializuje na šití rondonů pro elitní šéfkuchaře. Při prohlídce legendárního jeruzalémského trhu potřebovali ovšem hodně teplé oblečení. Šéf kuchyně v Elyzejském paláci Bernard Vaussion řekl, že se cítí jako zmražený v tomto neobvykle chladném počasí. Na obědě v jeruzalémské restauraci MachaneYeuda seděl také Jérôme Rigaud, který je jediným šéfem, který vaří pro hlavu státu, ale ne jeho vlastního – je totiž šéfem kuchyně v Kremlu. Nesmí ale sám nakupovat ingredience. Za zdmi Kremlu se totiž všechno co přijde do hrnců napřed testuje v laboratořích. Zatímco Kupradit vaří denně pro Obamovy spolu s devíti spolupracovníky, vaří Rigaud se štábem 80 lidí a připravuje také catering na oficiální bankety, recepce a podobně, ale nepřipravuje jídlo pro jednotlivce. V Kremlu každé jídlo sestává z neustále se měnících chodů, kterých je ale vždy šest. Rigaud je stejně diskrétní jako Kupradit, ale přizná, že prezident Medveděv má rád ryby. Osobní šéf Angely Merkel říká, že kancléřka má v oblibě tradiční berlínská jídla. Vaussion, který vaří v Elyzejském paláci již celých 39 let, ale na svůj věk vůbec nevypadá říká, že prezident Sarkozy a jeho žena dávají přednost rybám a bílým masům v lehkých omáčkách.

Jenom Christiam Garcia šéfkuchař jeho královské výsosti prince Alberta Monackého je sdílnější. Říká, že je šťastný, protože pracuje pro opravdového prince – gurmána, který umí vychutnat každou pochoutku. „Jsem rád, že má rád dobré jídlo a rád o jídle hovoří,“ dodává.

Princ Albert podle Garcii často přichází do kuchyně anebo telefonuje, aby vyjasnil detaily denních jídel anebo státních oficiálních večeří a také prozrazuje, co mu chutnalo anebo nechutnalo na cestách. Nová princezna Charlene ráda přichází do kuchyně a přiloží ruku k dílu, při přípravách spolu s čtyřčlenným týmem, který je vaří pro pár.

Stejně jako Michelle Obama také princ Albert pěstuje svou vlastní organickou (ekologickou) zeleninu a ve svém letním sídle vyrábí sýry, které jsou denně dodávány do paláce. Garcia také nakupuje u místních pěstitelů, například sýry o váze 2 kg, anebo čerstvý hrášek pro princovu kuchyni.

V roce 2007 hostil princ Albert klub Chefs of Chiefs ve svém paláci. Od té doby rád překvapuje šéfkuchaře návštěvami během svých cest po světě.

Garcia vyprávěl, že jihoafrický prezident Jacob Zuma byl velmi překvapen, když se princ Albert a princezna Charlene během se své svatební cesty vítali s jeho osobním šéfem kuchyně jako se starým přítelem.

Oběd v Jeruzalémě sestával z pokrmů vysoké gastronomie, včetně gurme verze humusu s masem, polenty s lanýži, ryb, které byly přivezeny před několika málo hodinami z Jaffského přístavu, táců s masovými a rybími tartary a sladkého pečiva, po němž následovalo osm druhů desertů. Kuchyně v MachaneYeuda je podle Vaussiona plná koření, aromat a barvy, servírovaná za zvuků balkánské hudby.

Yossi Elad, jeden ze tří šéfů v restauraci MachaneYeuda na otázku, zda by chtěl být šéfem kuchaně hlavy státu odpověděl jednoznačně: „Nikdy, zbláznili jste se.“

Shalom Kadosh, hostitel letošní Tour des Chefs des Chefs, je legendární šéfkuchař ve státě, kde hlava státu nemá svého šéfa kuchyně, což je asi dáno tím, že počátky státu byly velmi skromné a proto byla jaksi nepříhodné, aby hlava státu měla svého osobního kuchaře. Pro Kadoshe je cesta jeho kolegů víc, než pouhé setkání přátel anebo povídání a ochutnávání jídla. Říká, že tito šéfové řeknou svým šéfům, že Izrael je mnohem víc, než vojáci na nároží anebo tanky v poušti, jak Izrael prezentují mnohá media.

sph

Podpora

Chcete-li podpořit provoz Eretz.cz symbolickým darem, můžete tak učinit na účet u Fio Banky č. 2100457904/2010 (v CZK v České republice) nebo na účet 2100457904/8330 (v EUR na Slovensku).


Podpořit nákladný provoz serverů můžete i bitcoinem na adresu 1ERETZfyhKgCcJqkFtBQyueN1vPfNaYWvb


BTC QR
Články podle data
Únor 2012
Po Út St Čt So Ne
« Led   Bře »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  
Archiv