… Vaše osvědčené zpravodajství z Izraele a Blízkého východu




Mystický chléb pro svátek Šavuot 4.69/5 (93.85%) 13 ohodnocení

Seven Heavens Challah  ShavuotV úterý večer 14/5 začíná svátek Šavuot, kdy si připomínáme darování Tóry. Jako každý svátek má i tento své tradiční pokrmy. Je všeobecně známé, že na Šavuot se jedí mléčné pokrmy, které mají připomenout že židé bezprostředně po darování Tóry neznali dosti dobře zákony o kašrutu a proto jedli pouze mléčné pokrmy, další verzí pro zdůvodnění této tradice, že Tóra je čistá a bílá jako mléko. V současné středoevropské realitě je méně známé, že na Šavuot se pekla také zvláštní chala (sváteční chléb), který v sobě sjednocuje mystické a biblické symboly. Především horu Sinaj (uprostřed), sedm nebeských sfér, které musely být překonány, aby Tóra mohla být předána Mojžíšovi (kolem „hory Sinaj“). Na okrajích, z těsta vytvořené tvary ve formě Miriaminy studny, Desatera, otevřeného svitku Tóry, holubice (symbolu židovského lidu) a Mojžíšova měděného hada – nachaš nechošet.

Pro pečení chaly (v Čechách také tradičně zvané barches) se používá prosté kynuté těsto z mouky, droždí, trochu cukru, vajec, vody, oleje a soli. Tato krásná chala je z knihy Nicholase Stavroulakise Cookbook of the Jews of Greece. Tradičně se pekla v domácnostech řeckých, tureckých a marockých židů. Protože nelze vyloučit, že někteří čeští židé mají své kořeny ve Španělsku odkud byli židé v roce 1492 vyhnáni, možná tato chala patří i do českých židovských komunit.

Před upečením

Před upečením

 

Po upečení

Po upečení

 

 

Jedna reakce na Mystický chléb pro svátek Šavuot

  • Hana Mayer napsal:

    Čtenáři mě žádali o přesnější předpis na chalu, přikládám tedy základní recept – 1/2 kg mouky, lžíce suchých kvasnic, 1/4 hrnku cukru, 1 vejce, přibližně 1 hrnek vody, 1/4 hrnku oleje, lžíčka soli. Připravíme těsto, kvasnice+cukt+vlažná voda, do mouky uděláme dolík do něj vlijeme kvasnice s vodou a cukrem, které již trochu vzešly, přidáme olej a vejce a nakonec sůl (aby neporušila kvašení) dobře promísíme a necháme vzejít, po 30-40 minutách znovu promísíme a ještě jednou necháme vzejít potom znovu promísíme a připravíme tvar který chceme necháme ještě jednou vzejít a potom pomažeme rozšlehaným vejcem a případně posypeme sezamovými semínky nebo mákem a pečeme. Časy se odvíjejí od toho z jakého množství pečeme a jak veliká je chala. Vhodná dávka je z 1,5 kg mouky. z takového množství upečeme zhruba 3 chaly. Ovšem toto je pouze orientační recept, Každý ví jak se která mouka chová. Doba kdy těsto vzejde závisí od okolní teploty. Hodně úspěchů.

Podpora

Chcete-li podpořit provoz Eretz.cz symbolickým darem, můžete tak učinit na účet u Fio Banky č. 2100457904/2010 (v CZK v České republice) nebo na účet 2100457904/8330 (v EUR na Slovensku).


Podpořit nákladný provoz serverů můžete i bitcoinem na adresu 1ERETZfyhKgCcJqkFtBQyueN1vPfNaYWvb


BTC QR
Články podle data
Květen 2013
Po Út St Čt So Ne
« Dub   Čvn »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Archiv