… Vaše osvědčené zpravodajství z Izraele a Blízkého východu

Izrael odsuzuje hlasování UNESCO o prohlášení Západní stěny Chrámové hory (“Zdi nářků”) muslimskou památkou. 4.96/5 (99.26%) 27 ohodnocení

3459593201186221730Návrh muslimských států je „pokusem zkreslení historie“, říká ve svém ostrém prohlášení Izraelské ministerstvo zahraničí.
Izrael řekl v pondělí, že chce zabránit palestinskému plánu nechat v úterním hlasování kulturního orgánu OSN prohlásit Západní zeď v Jeruzalémě muslimským svatým místem. Ministerstvo ve svém prohlášení nazývá návrh „pokusem o zkreslení historie a o smazání vztahu židovského národa a jeho nejsvětějšího místa a o vytvoření falešné reality.“ Západní stěna je jedním z mála pozůstatků starověké opěrné zdi, která zpevňovala umělou plošinu na které stál v době vlády krále Heroda Velkého zrekonstruovaná Druhý Chrám. Chrám a většina stěny byl zničen Římany v roce 70 o.l.

Pro Židy, kterým je na základě židovských náboženských  předpisů, podle určité interpretace, zakázáno se modlit na Chrámové hoře, je Západní stěna nejbližším místem modlitby ke starozákonní Svatyni uvnitř zničeného chrámu. Je považována za nejsvatější místo, kde se Židé mohou modlit.

Podle muslimské tradice je Chrámová hora místem, na kterém Mohamed uvázal okřídleného koně Buraka, na kterém jel v noci, kdy vystoupil na nebesa. Na vrcholu Chrámové hory leží Skalní dóm (muslimská svatyně) a mešita Al-Aksa.

Podle tiskové zprávy Ynet byl návrh uznat  Západní stěnu za muslimské svaté místo byl předložen šesti muslimskými zeměmi jménem Palestinců.

Návrh rovněž požaduje, aby mezinárodní společenství odsoudilo Izrael za to, že “ve světle současné vlny terorismu nutí své občany nosit zbraně“ a za nedávné akce Izraele a izraelské armády v Jeruzalémě. Tento dokument, jehož kopie získal web Ynet, odkazuje na Jeruzalém jako na „hlavní město okupované Palestiny.“

Kromě toho, Palestinci rovněž usilují o odsouzení probíhajících izraelských archeologických vykopávek v blízkosti Chrámové hory a v jeruzalémském Starém městě, stejně jako z „agrese a nezákonných opatření proti svobodě vyznání a přístupu muslimů k mešitě Al-Aqsa a Izraelem pokusy prolomit status quo (od roku 1967)“

Náměstkyně ministryně zahraničí Tzipi Hotovely odsoudila návrh v pondělí.

„Tento ostudný a prolhaný palestinský pokus přepsat historii selže ve zkoušce reality,“ řekla Hotovely.

Poslankyně strany Likud řekla, že její ministerstvo vynakládá veškeré úsilí k tomu, aby návrh byl v úterním hlasování rady UNESCa byl odmítnut.

Obecně se očekává, že návrh projde, protože většina z 58 členů UNESCO tradičně podporuje Palestinskou kauzu.

Hlava UNESCO „ostře odsuzuje“ návrh deklarovat Západní stěnu částí mešity Al-Aksá

Irina Bokova odloží hlasování výkonné rady UNESCO a vyzývá jí, aby zabránila „podněcování dalšího napětí“ na jeruzalémské Chrámové hoře

Vedoucí kulturní agentury Organizace spojených národů řekla, že „odsuzuje“ návrh uznat Západní stěnu za součást mešity Al-Aksa na Chrámové hoře.

Tento krok, varovala Irina Bokkova na webových stránkách UNESCO, „by mohl být považován za pokus změnit status Starého města v Jeruzalémě a jeho hradeb a vyvolat další napětí.“

Výkonná rada měla v úmyslu v úterý hlasovat o návrhu usnesení předloženého arabskými státy, které by oficiálně uznalo západní zeď za součást muslimské mešity, ale Bokova odložila hlasování na středu. Zdroje Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) říkají, že řada zemí se snaží o odložení hlasování na ještě pozdější datum.

Izrael pracuje na zablokování rezoluce, kterou nazývá „pokusem o zkreslení historie a o smazání vztahu židovského národa a jeho nejsvětějšího místa a o vytvoření falešné reality.“

V prohlášení, Bokova vyzvala na webu UNESCO „, aby rada “přijala takové rozhodnutí, které nebude dále vyhrocovat napětí v zemi a které podpoří úctu k posvátnosti svatých míst“.

„My všichni máme z mandatu UNESCO odpovědnost za přijímání takových rozhodnutí, která podporují dialog, toleranci a mír,“ řekla Bokova.

Generální ředitelka vyzval obě strany, aby zajistily, že kulturní a náboženské dědictví na svaté místo je zachována a přístupné každému, a povzbudila návrat k dialogu „v duchu vzájemného porozumění.“

Podle zprávy v hebrejském jazyce denníku Maariv, Bokova vyzvala organizační výbor, aby odložil hlasování až po po setkání s izraelskými a palestinskými vyslanci v UNESCO.

Izraelský vyslanec v UNESCO, Carmel Shama Hacohen, řekl Bokové, že text rezoluce je ve srovnání s předchozími návrhy mnohem horší je pokusem zmocnit se vlastnictví Západní stěny.

„Mezi evropskými národy, všechny země, až na jednu, říkají, že v případě, že Palestinci “nezměkčí” text usnesení, budou hlasovat proti. Pokračujeme ve svém diplomatické úsilí až do poslední minuty, „řekl HaCohen.
Podle poslední zprávy palestinský velvyslanec během setkání s Bokovou odmítl zmírnit formulaci textu.