… Vaše osvědčené zpravodajství z Izraele a Blízkého východu




Foto dne – Polévka pro prezidenta + recept 4.78/5 (95.56%) 18 ohodnocení

polévka pro Reuvena Rivlina

polévka pro Reuvena Rivlina

V říjnu navštívil izraelský prezident Reuben Rivlin s chotí a doprovodem Českou republiku. Česká média  tehdy věnovala návštěvě velkou pozornost, eretz.cz návštěvu příliš neakcentoval ale redakce má v úmyslu se tématem zabývat a zejména v oblasti ekonomické a kulturní a hodnotit plody této návštěvy a následné návštěvy české vládní delegace v Izraeli. Staré české přísloví říká, že polévka je grunt. Začneme tedy polévkou, kterou prezidentovi a jeho doprovodu nabídli v Praze v rámci vládního oběda po návštěvě v Terezíně. Menu sestavila pražská košer restaurace King Salomon. Vycházeli přitom zřejmě z izraelských zvyklostí, kdy se zpravidla podává lehký oběd. Kromě polévky se podávala také ryba s kinoou a celerovým pyré a jako moučník čokoládová pěna s ovocem. Takový příjemný lehký izraelský oběd. Dýňová polévka je velmi populární v Izraeli a existuje mnoho verzí jak ji připravit. Nevím, kterou verzi si vybrali v Praze, ale podívejme se na různé izraelské recepty pro inspiraci.

Suroviny: máslová dýně – se vaří anebo upeče v troubě 20 minut s olivovým olejem a potom se krátce povaří, může se nahradit dýní hokaido, která se také před vařením může s trochou olivového oleje péct.  K dýni se může přidat mrkev, batát, brambor  množství např. 1/2 kg dýně, 1-2 mrkve, 1 větší batáta, 1 brambor.  Velmi zajímavou alternativou může být k dýni přidaný jeruzalémský artyčok –  topinambur . 

Koření dochucení: klasické sůl (s mírou), pepř, strouhaný muškátový oříšek, je možné také použít kurkum. Jako bylinky je možné přidat kopr (opatrně aby nepřebil jemnou chuť  dýně) celerovou nať, petržel nebo pažitku.

Suroviny se povaří do změknutí a nakonec se polévka rozmixuje a získá krémovitou konzistenci.

Chceme-li připravit polévku výživnější a chuťově výraznou můžeme použít následující recept: 1/2 kg dýně, 1 lžička olivového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 hrnek (200ml) amarantu, 1/2 hrnku červené čočky, 1 batát, 1 mrkev, 1 lžička kurkumy, 8 hrnků vody. Vaříme společně všechny ingredience asi 50 minut, rozmixujeme a podáváme. Amarant může způsobit zhoustnutí, v takovém případě polévku rozředíme vodou (Což umožní pozvat další hosty).

Foto: Aaron Gunsberger

Podpora

Chcete-li podpořit provoz Eretz.cz symbolickým darem, můžete tak učinit na účet u Fio Banky č. 2100457904/2010 (v CZK v České republice) nebo na účet 2100457904/8330 (v EUR na Slovensku).


Podpořit nákladný provoz serverů můžete i bitcoinem na adresu 1ERETZfyhKgCcJqkFtBQyueN1vPfNaYWvb


BTC QR
Články podle data
Prosinec 2015
Po Út St Čt So Ne
« Lis   Led »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Archiv