… Vaše osvědčené zpravodajství z Izraele a Blízkého východu




Recepty na izraelské pohoštění ke dni nezávislosti 5.00/5 (100.00%) 11 ohodnocení

13164188_10206720212746030_6702512482248624927_nJak redakce včera slíbila tak dnes přinášíme recepty na „cenu pro vítěze“ znalostního kvízu o Izraeli. Jako vždy, když jde o vaření připravila jsem recepty sama, k psaní teď přikusuji koláč, viz foto. je skvělý, jen jsem snad měla nakrájet jablko na menší kostky. Upekla jsem také 3 menší, proto se doba pečení zkrátila na 30 minut.  Tak až již jste v kvízu dopadli jakkoli, koláč je důstojná cena útěchy.  Bývalá velvyslankyně Izraele v Moskvě Dorit Holender se podělila o recept na sváteční koláč ke Dni Nezávislosti. Připravuje totiž knihu kuchařských předpisů pro zaměstnané ženy, které rády vaří a proto jsou předpisy jednoduché a rychlé a samozřejmě velmi chutné.

Sváteční koláč podle velvyslankyně – Ingredience: 5 vajec, 1 hrnek cukru, 3/4 hrnku oleje, 2 hrnky mouky, 0.5 dcl likéru (nejlépe ovocného), 1 prášek do pečiva, 1 lžička skořice, 100 g čokoládových čipsů, 4 kusy ovoce např. jablko, hruška, banán, meruňka.

Smícháme vejce, olej, cukr a likér a přidáme ostatní ingredience. Směs vylijeme do formy a pečeme při teplotě 170°C asi 40 minut. V poslední fázi pečení je třeba dát pozor, aby se koláč nepřesušil. Zkontrolujeme párátkem zda je koláč propečený, dáme vychladit a podáváme. Třeba se sklenkou zbylého likéru.

falafel-israelFalafel – především je třeba dobře připravit základní ingredienci a tou je Humus čili cizrna (kapucínský hrách) Protože se cizrna se nebude vařit namočíme ji přes noc ve vodě. Druhého dne vodu slijeme, ale uchováme. Nyní je třeba cizrnu rozmělnit, k tomu můžeme použít mlýnek na maso, což je dobrá cesta, nebo můžeme použít mixér, v to případě vznikne hmota s kterou se pracuje snadno, ale „není to úplně to pravé“ a poslední  způsob je rozdrtit zrna v hmoždíři, je to autentické, ale ne úplně jednoduché.  Samotný recept je následující – Ingredience: 500 g cizrny, 0.25 lžičky jedlé sody, 1 svazek listů koriandru, 0.5 svazku petrželky 0.5 hlavičky česneku, 0.5 lžičky římského kmínu, 1,5 ml vody, a 0,5 hrnku mouky.

Cizrnu zalít vodou, přidat sodu  a nechat stát dvanáct hodin, rozemlet cizrnu spolu s koriandrem, petrželkou, česnekem a římským kmínem. Posolit podle chuti, přidat mouku a vytvářet kuličky, osmažit v rozpáleném, oleji. Kuličky musí být ponořené v oleji celé, proto pokud nemáme fritézu používáme malý hlubší kastrůlek. Pokud se kuličky rozpadají můžeme přidat mouku, strouhanku  anebo vejce. Pokud je těsto příliš husté, přidáme vodu v níž se cizrna máčela.

Falešný falafel z květáku – Ingredience: menší květák, 0.5 hrnku nakrájené cibule, 0.5 hrnku listů koriandru, 1 vejce, sůl, strouhanka , olej na pečení. Uvaříme květák, necháme jej vychladnout, rozmělníme a přidáme jemně nakrájenou cibuli a koriandr. přidáme vejce a strouhanku okořeníme a vytvoříme kuličky, které osmažíme v oleji jako falafel. Kdo chce zdravější verzi může kuličky péct v troubě rozložené na pečícím papíru potřeném olejem.

 

 

Podpora

Chcete-li podpořit provoz Eretz.cz symbolickým darem, můžete tak učinit na účet u Fio Banky č. 2100457904/2010 (v CZK v České republice) nebo na účet 2100457904/8330 (v EUR na Slovensku).


Podpořit nákladný provoz serverů můžete i bitcoinem na adresu 1ERETZfyhKgCcJqkFtBQyueN1vPfNaYWvb


BTC QR
Články podle data
Květen 2016
Po Út St Čt So Ne
« Dub   Čvn »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Archiv