… Vaše osvědčené zpravodajství z Izraele a Blízkého východu




kulinářství

dnqzrl4wSvátek Šavuot, který se v diaspoře slaví dva dny – letos v neděli a v pondělí 24. a 25. května, má z hlediska kulinářského jedno specifikum a tím jsou mléčné pokrmy. Podle tradice židé dostali Tóru v poušti pod horou Sinaj a nebyli zcela připraveni na oddělení masitého a mléčného nádobí a proto, než vyrobili nové nádoby, spokojili se s mléčnou stravou, vysvětlení je více, podstatné je, ale že svátek Šavuot se bez mléčných pokrmů neobejde. Na přípravu jsou možná náročnější než masité, ale k začínajícímu létu nesporně patří. V Izraeli jsou velice populární nákypy – hebrejsky פשטידות . České slovo nákyp je díky závodním a školním jídelnám poněkud neoblíbené, ale pokrm za to nemůže. Můžeme jej také nazvat slaný koláč (to si ale leckdo spíše představí quiche) a je možné zůstat u hebrejského paštida, které i v češtině zní dobře, přestože připomíná paštiku, která je zpravidla masitá. Jak takovou paštidu připravit ukážeme níže:

Ingredience: 200 g těstoviny  kolínek, mušliček apod. , lze nahradit také quinoou, 2 vejce, 250 ml smetany (tučnost dle uvážení) , 2 hlavy brokolice, bez stonků (ty lze použít do polévky), 20 cherry rajčat, 100 g tvrdého sýra (podle chuti) – nastrouhaného, 50 g sýra parmezán, malá cibule, stroužek česneku, 100 g rajčatového protlaku, lžička cukru, sůl, pepř, bylinky podle chuti. Pokračovat ve čtení “Sváteční stůl o Šavuot – Svátku Týdnů” »

Na otázku, zda níže zobrazený humus si můžete dát v  Olomouci, Karlových Varech,  Praze, Tel Avivu nebo Ramalláhu naleznete odpověď po rozkliknutí pod druhou fotografii.

humus

Pokračovat ve čtení “Mezinárodní den hummusu” »

544528_231794350293051_1175287925_nJe tradicí, že se konvertitům nesmí připomínat, že konvertovali, ale konvertita z Německa Tom Franz, který se na počátku roku stal izraelským Masterchefem se svojí minulostí nijak netají. Před 10 lety přijel do Izraele, konvertoval k židovství a oženil se. Měl možnost nastartovat kariéru v oblasti bankovnictví, ale teď chce jít za hlasem svého srdce a začít vařit profesionálně. V Německu mu vyšla kniha s názvem “So schmeckt Israel. Meine Lieblingsrezepte aus der israelischen Küche, gewürzt mit einer Prise Heimat” – “Tak chutná Izrael. Moje oblíbené izraelské recepty okořeněné špetkou domova.”

Pokračovat ve čtení “Tom Franz – od konverze k Masterchef” »

018

Lov na zajíce z Pražské Hagady 1526

Zatímco židovské svátky již začínají, křesťanské Velikonoce pomalu přicházejí a teprve poslední den svátků Pésach bude současně i vyvrcholením křesťanských Velikonoc. Svátky jsou to veskrze odlišné i když je pravděpodobné, že podle křesťanské tradice poslední večeře byla vlastně sederová večeře. Podívejme se tedy na tu večeři ne pohledem teologa, ale pohledem kuchařky. Stejně jako před Pesachem tak i před Velikonocemi hospodyně sbírají recepty, oprašují staré, hledají inovace a radí se s kamarádkami o tom, co a jak letos uvaří.

Pokračovat ve čtení “Kuchyňská teologie Pesachu” »

Lev Leviev před restaurací King SolomonObčas informujeme naše čtenáře o dění v pražské košer restauraci King Solomon. Učiníme tak i dnes při příležitosti návštěvy Leva Levieva (Лев Авнерович Леваев, לב לבייב), známého podnikatele a také filantropa.

Leviev v posledních letech žije ve Velké Británii a podniká mimo jiné ve východní Evropě. Jednou z jeho pražských aktivit je například obchodní centrum Flora. Do Prahy tentokrát přiletěl s rodinou a vzhledem k tomu, že Leviev je ortodoxní žid, je pro něj otázka kde se nají důležitá nejen z hlediska kvality, ale i úrovně kašrutu.

Oba požadavky splňuje restaurace King Solomon, kde se vaří tradiční evropská židovská kuchyně a také kašrut na úrovni mehadrin, jak jsme již informovali. Pokračovat ve čtení “Lev Leviev v Praze” »

Zdá, se že rabín Kofman z izraelského Bnei Braku v poslení době navštěvuje Prahu snad více než Jeruzalém. Tentokrát přijel na bleskovou návštěvu do Prahy, aby odstranil snad pouze ozvěny možných pochybností o úrovni kašrutu v restauraci King Solomon. Protože kašrut je záležitost velmi citlivá a v současné době někdy sledovaná více než jiné oblasti náboženského života, je třeba odstranit i pouze domněnky, že úroveň není dostatečná.  Rabín prohlédl restauraci znova, dohlédl na vykošerování nádobí a vybavení a vydal aktualizovaný hechšer (potvrzení o rituální způsobilosti restaurace). Pokračovat ve čtení “Aktuálně z King Solomon” »

Když jsem v březnu psala o pražských košer restauracích slíbila jsem, že se k tématu  vrátím, abych umožnila čtenářům aktualizovaný pohled na dění v pražském košer světě. Ještě před tím, než jsem se tedy stihla vrátit, dostala jsem informaci o zásadní novince v restauraci King Solomon a možnost pohovořit s rabínem Yehoshuou Kaufmanem, který je v tomto případě garantem kašrutu – organizace Chug Chatam Sofer, Bnei Brak. Tato ortodoxní komunita uděluje certifikáty kašrutu – teudot hechšer na vysoké úrovni  – mehadrin.

Po velmi důkladné a hluboké kontrole v restauraci udělil rabín Kaufman jménem Chug Chatam Sofer certifikát kašrutu restauraci King Solomon. Pokračovat ve čtení “Novinky v restauraci King Solomon” »

Spolu s čtenáři můžeme nahlédnout do ne zcela politické části návštěvy izraelské vládní delegace v Praze. Ze spokojených tváří ministrů lze vyčíst, že jim jídlo z restaurace King Solomon chutnalo a přispělo i k upevnění bilaterálních vztahů, jak se obvykle píše. Také restauratér A. Gunsberger ve společnosti ministrů zahraničí působí dojmem člověka, který se velké výzvy, jakou taková akce je, úspěšně zhostil.

Pokračovat ve čtení “Neoficiální fotografie ze slavnostní večeře uspořádané na počest izraelské vlády” »

Na přelomu 19. a 20. století sestavila vdova Marie  Kauders kuchařskou knihu která nese titul Israelisches Kochbuch (Izraelitská kuchyně) se zohledněním kuchyní rakouské, maďarské, německé, francouzské a anglické a též s kuchyní pro Pesach (Osterkuche). Kniha obsahuje 1000 receptů, které jsou plodem padesátileté zkušenosti autorky s vařením. Kniha obsahuje také specielní observance pro židovskou domácnost včetně různých menu pro příležitosti celého roku. Pokračovat ve čtení “Pesach v Evropě na prahu nového stoleti – podle vdovy Marie Kauders” »

košer kuchyněKonečně se dostáváme k závěru našeho putování košer restauracemi židovské anebo spíše turistické Prahy. Poslední dvě restaurace mají na začátku hebrejské písmeno šín, které se přepisuje v angličtině jako Sh , po česku Š. Restaurace ve staroslavné radnici židovské Prahy se jmenuje Šalom a malá restaurace, kterou provozuje Chabad Praha, nese jméno Shelanu.

Pokračovat ve čtení “Mírně objektivní exkurz do pražských košer restaurací (část třetí, Shalom a Shelanu)” »

košer kuchyně

Pokračujme tedy v cestě židovským městem za košer obědem či večeří. V první části jsem hovořila o restauraci Dinitz, nyní je na místě popsat druhou v abecedním pořádku a tou je restaurace King Solomon.

Pokračovat ve čtení “Mírně objektivní exkurz do pražských košer restaurací (část druhá, King Solomon)” »

Podpora

Chcete-li podpořit provoz Eretz.cz symbolickým darem, můžete tak učinit na účet u Fio Banky č. 2100457904/2010 (v CZK v České republice) nebo na účet 2100457904/8330 (v EUR na Slovensku).


Podpořit nákladný provoz serverů můžete i bitcoinem na adresu 1ERETZfyhKgCcJqkFtBQyueN1vPfNaYWvb


BTC QR
Články podle data
Prosinec 2016
Po Út St Čt So Ne
« Lis    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Archiv