… Vaše osvědčené zpravodajství z Izraele a Blízkého východu




kulinářství

dnqzrl4wSvátek Šavuot, který se v diaspoře slaví dva dny – letos v neděli a v pondělí 24. a 25. května, má z hlediska kulinářského jedno specifikum a tím jsou mléčné pokrmy. Podle tradice židé dostali Tóru v poušti pod horou Sinaj a nebyli zcela připraveni na oddělení masitého a mléčného nádobí a proto, než vyrobili nové nádoby, spokojili se s mléčnou stravou, vysvětlení je více, podstatné je, ale že svátek Šavuot se bez mléčných pokrmů neobejde. Na přípravu jsou možná náročnější než masité, ale k začínajícímu létu nesporně patří. V Izraeli jsou velice populární nákypy – hebrejsky פשטידות . České slovo nákyp je díky závodním a školním jídelnám poněkud neoblíbené, ale pokrm za to nemůže. Můžeme jej také nazvat slaný koláč (to si ale leckdo spíše představí quiche) a je možné zůstat u hebrejského paštida, které i v češtině zní dobře, přestože připomíná paštiku, která je zpravidla masitá. Jak takovou paštidu připravit ukážeme níže:

Pokračovat ve čtení “Sváteční stůl o Šavuot – Svátku Týdnů” »

Na otázku, zda níže zobrazený humus si můžete dát v  Olomouci, Karlových Varech,  Praze, Tel Avivu nebo Ramalláhu naleznete odpověď po rozkliknutí pod druhou fotografii.

humus

humus

Správná odpověď je Mamacoffee v Praze

544528_231794350293051_1175287925_nJe tradicí, že se konvertitům nesmí připomínat, že konvertovali, ale konvertita z Německa Tom Franz, který se na počátku roku stal izraelským Masterchefem se svojí minulostí nijak netají. Před 10 lety přijel do Izraele, konvertoval k židovství a oženil se. Měl možnost nastartovat kariéru v oblasti bankovnictví, ale teď chce jít za hlasem svého srdce a začít vařit profesionálně. V Německu mu vyšla kniha s názvem “So schmeckt Israel. Meine Lieblingsrezepte aus der israelischen Küche, gewürzt mit einer Prise Heimat” – “Tak chutná Izrael. Moje oblíbené izraelské recepty okořeněné špetkou domova.”

Pokračovat ve čtení “Tom Franz – od konverze k Masterchef” »

018

Lov na zajíce z Pražské Hagady 1526

Zatímco židovské svátky již začínají, křesťanské Velikonoce pomalu přicházejí a teprve poslední den svátků Pésach bude současně i vyvrcholením křesťanských Velikonoc. Svátky jsou to veskrze odlišné i když je pravděpodobné, že podle křesťanské tradice poslední večeře byla vlastně sederová večeře. Podívejme se tedy na tu večeři ne pohledem teologa, ale pohledem kuchařky. Stejně jako před Pesachem tak i před Velikonocemi hospodyně sbírají recepty, oprašují staré, hledají inovace a radí se s kamarádkami o tom, co a jak letos uvaří.

Pokračovat ve čtení “Kuchyňská teologie Pesachu” »

Lev Leviev před restaurací King SolomonObčas informujeme naše čtenáře o dění v pražské košer restauraci King Solomon. Učiníme tak i dnes při příležitosti návštěvy Leva Levieva (Лев Авнерович Леваев, לב לבייב), známého podnikatele a také filantropa.

Leviev v posledních letech žije ve Velké Británii a podniká mimo jiné ve východní Evropě. Jednou z jeho pražských aktivit je například obchodní centrum Flora. Do Prahy tentokrát přiletěl s rodinou a vzhledem k tomu, že Leviev je ortodoxní žid, je pro něj otázka kde se nají důležitá nejen z hlediska kvality, ale i úrovně kašrutu.

Pokračovat ve čtení “Lev Leviev v Praze” »

Zdá, se že rabín Kofman z izraelského Bnei Braku v poslení době navštěvuje Prahu snad více než Jeruzalém. Tentokrát přijel na bleskovou návštěvu do Prahy, aby odstranil snad pouze ozvěny možných pochybností o úrovni kašrutu v restauraci King Solomon. Protože kašrut je záležitost velmi citlivá a v současné době někdy sledovaná více než jiné oblasti náboženského života, je třeba odstranit i pouze domněnky, že úroveň není dostatečná.  Rabín prohlédl restauraci znova, dohlédl na vykošerování nádobí a vybavení a vydal aktualizovaný hechšer (potvrzení o rituální způsobilosti restaurace).

Pokračovat ve čtení “Aktuálně z King Solomon” »

Když jsem v březnu psala o pražských košer restauracích slíbila jsem, že se k tématu  vrátím, abych umožnila čtenářům aktualizovaný pohled na dění v pražském košer světě. Ještě před tím, než jsem se tedy stihla vrátit, dostala jsem informaci o zásadní novince v restauraci King Solomon a možnost pohovořit s rabínem Yehoshuou Kaufmanem, který je v tomto případě garantem kašrutu – organizace Chug Chatam Sofer, Bnei Brak. Tato ortodoxní komunita uděluje certifikáty kašrutu – teudot hechšer na vysoké úrovni  – mehadrin.

Pokračovat ve čtení “Novinky v restauraci King Solomon” »

Spolu s čtenáři můžeme nahlédnout do ne zcela politické části návštěvy izraelské vládní delegace v Praze. Ze spokojených tváří ministrů lze vyčíst, že jim jídlo z restaurace King Solomon chutnalo a přispělo i k upevnění bilaterálních vztahů, jak se obvykle píše. Také restauratér A. Gunsberger ve společnosti ministrů zahraničí působí dojmem člověka, který se velké výzvy, jakou taková akce je, úspěšně zhostil.

Pokračovat ve čtení “Neoficiální fotografie ze slavnostní večeře uspořádané na počest izraelské vlády” »

Na přelomu 19. a 20. století sestavila vdova Marie  Kauders kuchařskou knihu která nese titul Israelisches Kochbuch (Izraelitská kuchyně) se zohledněním kuchyní rakouské, maďarské, německé, francouzské a anglické a též s kuchyní pro Pesach (Osterkuche). Kniha obsahuje 1000 receptů, které jsou plodem padesátileté zkušenosti autorky s vařením. Kniha obsahuje také specielní observance pro židovskou domácnost včetně různých menu pro příležitosti celého roku.

Mám čtvrté vydání, které vydal Jakob B. Brandeis v Praze a Vratislavi roku 1903.

Pokračovat ve čtení “Pesach v Evropě na prahu nového stoleti – podle vdovy Marie Kauders” »

košer kuchyněKonečně se dostáváme k závěru našeho putování košer restauracemi židovské anebo spíše turistické Prahy. Poslední dvě restaurace mají na začátku hebrejské písmeno šín, které se přepisuje v angličtině jako Sh , po česku Š. Restaurace ve staroslavné radnici židovské Prahy se jmenuje Šalom a malá restaurace, kterou provozuje Chabad Praha, nese jméno Shelanu.

Vzniká tak poněkud zavádějící spojení, Šalom šelanu což v překladu z hebrejštiny znamená náš mír. To by mohlo znít jako prorocké přání, aby mezi pražskými košer restauracemi zavládl a mír a spokojení konzumenti by si užívali dobré košer krmě bez vzájemného škádlení, škorpení či útočení, ubírající váženým restauratérům sil, které by mohli investovat do rozvoje svých podniků.

Pokračovat ve čtení “Mírně objektivní exkurz do pražských košer restaurací (část třetí, Shalom a Shelanu)” »

košer kuchyně

Pokračujme tedy v cestě židovským městem za košer obědem či večeří. V první části jsem hovořila o restauraci Dinitz, nyní je na místě popsat druhou v abecedním pořádku a tou je restaurace King Solomon.

Restaurace King Solomon King Solomon

Od všech ostatních košer restaurací v Praze se liší především elegancí a dokonalým servisem. Podle mého názoru se až na malé detaily vyznačuje dobrým vkusem a mohla by být jakýmsi doplňkem návštěvy židovského muzea, kde se návštěvník dozví mnohé o historii českého židovstva a jeho tragického konce, ale v restauraci King Solomon se dozví a může ochutnat také co asi čeští židé v minulém a předminulém století jedli a také v jakém prostředí to jedli. V restauraci se podařilo vykouzlit atmosféru středostavovské židovské rodiny doby před první světovou válkou. Stoly jsou prostřené podle nejlepší tradice stolování a servis je bezchybný. To může návštěvníka zvyklého na jídelnu v kibucu uvést do nejistoty. Ale kdo v dnešní době fastfoodů a rychlého stravování považuje kulturní prostředí za stejně důležité jako dobré jídlo a profesionalitu, ten si jistě přijde na své.

Pokračovat ve čtení “Mírně objektivní exkurz do pražských košer restaurací (část druhá, King Solomon)” »

Podpora

Chcete-li podpořit provoz Eretz.cz symbolickým darem, můžete tak učinit na účet u Fio Banky č. 2100457904/2010 (v CZK v České republice) nebo na účet 2100457904/8330 (v EUR na Slovensku).


Podpořit nákladný provoz serverů můžete i bitcoinem na adresu 1ERETZfyhKgCcJqkFtBQyueN1vPfNaYWvb


BTC QR
Články podle data
Září 2017
Po Út St Čt So Ne
« Srp    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Archiv