Svátek Šavuot, který se v diaspoře slaví dva dny – letos v neděli a v pondělí 24. a 25. května, má z hlediska kulinářského jedno specifikum a tím jsou mléčné pokrmy. Podle tradice židé dostali Tóru v poušti pod horou Sinaj a nebyli zcela připraveni na oddělení masitého a mléčného nádobí a proto, než vyrobili nové nádoby, spokojili se s mléčnou stravou, vysvětlení je více, podstatné je, ale že svátek Šavuot se bez mléčných pokrmů neobejde. Na přípravu jsou možná náročnější než masité, ale k začínajícímu létu nesporně patří. V Izraeli jsou velice populární nákypy – hebrejsky פשטידות . České slovo nákyp je díky závodním a školním jídelnám poněkud neoblíbené, ale pokrm za to nemůže. Můžeme jej také nazvat slaný koláč (to si ale leckdo spíše představí quiche) a je možné zůstat u hebrejského paštida, které i v češtině zní dobře, přestože připomíná paštiku, která je zpravidla masitá. Jak takovou paštidu připravit ukážeme níže:
Pokračovat ve čtení “Sváteční stůl o Šavuot – Svátku Týdnů” »