… Vaše osvědčené zpravodajství z Izraele a Blízkého východu




Quinoa

S blížícím se svátkem Pesach vnikají do židovských kuchyní nové, sice pravidelně se opakující změny, ale přesto je svátek Pesach vždy něčím nový. Kuchyně je tradičně spojována s macesovými knedlíčky v dobrém vývaru, nákypy z brambor a masa, macesy na mnoho způsobů … těžká kuchyně našich předků, ale mnohdy neodpovídá současnému způsobu života a tak hospodyně hledají nové zdroje pro lehká pesachová jídla při zachování přísných pravidel kašrutu pro svátek, který letos trvá v diaspoře od večera 10.4.  do 18.4. Během tohoto pesachového týdne je zakázáno jíst vše kvašené a dbát,  aby ani macesy v průběhu vaření nekvasily. Pro aškenázské židy se zákaz vztahuje i na luštěniny a další potraviny. Je snazší říct co je povolené, než co je zakázané. Ne každý však dobře snáší macesy a je ochoten prijmout jedinou alternativu jako přílohu a tou jsou brambory. Další čerstvá zelenina je také v pořádku, ale přecejen …. V minulých letech pronikla na trh pro Pesach povolená a i pro lidi, kteří mají problém s lepkem vhodná potravina  – quinoa s hezkým českým jménem merlík čilský. Pro Pesach je třeba, aby měla bezlepkové logo. Je třeba ji třikrát přebrat, to je způsob jakým přebírají rýži a luštěniny sefardší židé, kteří mají tradici jíst luštěniny a rýži. Pražský rabinát tedy quinou povoluje za těchto zpřísněných podmínek, ale povoluje. Přebranou quinou je třeba důkladně propláchnout vodou usušit na sítě  a vložit do studené vody v poměru  1:2 (jeden díl suché quinoy a 2 díly vody). Osvědčilo se mi ve chvíli kdy se quinoa s vodou začne vařit, vodu slít a doplnit necelými 2 díly vody nechat vařit zhruba 15 minut dokud se voda neodpaří. Quinoa tak ztratí hořkou příchuť. Takto připravenou quinou můžeme přidávat do salátů, polévek a použít jako přílohu nebo přidat k mletému masu a zelenině. Kdo chce zabavit děti anebo má hodně trpělivosti může z takto připravené qiunoy přiravit suši, místo řas, které se asi v kvalitě košer na pesach nejsou běžně dostupné, lze použít listy špenátu anebo mangoldu.  Quinou můžeme také před vařením osmahnout na oleji, v tom případě jí musíme velmi dobře promýt, protože vodu s olejem případně kořením nelze slít. Pokud chceme připravit quinou jako přílohu můžeme místo vody použít zeleninový anebo masový vývar, který ji povýší na ještě chutnější. Quinou můžeme připravit jako rizoto, pilaf, zeleninové rizoto s tím, že doba vaření se o mnohé zkrátí, což zejména o svátcích je důležité, protože ušetřený čas můžeme strávit s rodinou.  Třeba tato zdravá a neutrální  potravina vstoupí do kuchyně i během roku, anebo ten kdo je na ni zvyklý si s ní obohatí i  svátek Pesach. A na závěr jeden recept na čokoládový bezlepkový koláč, který při použití surovin košer na pesach je i pesachový  :
Pokračovat ve čtení “Pesachová kuchyně a Merlík čilský (quinoa)” »

Podpora

Chcete-li podpořit provoz Eretz.cz symbolickým darem, můžete tak učinit na účet u Fio Banky č. 2100457904/2010 (v CZK v České republice) nebo na účet 2100457904/8330 (v EUR na Slovensku).


Podpořit nákladný provoz serverů můžete i bitcoinem na adresu 1ERETZfyhKgCcJqkFtBQyueN1vPfNaYWvb


BTC QR
Články podle data
Říjen 2017
Po Út St Čt So Ne
« Zář    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Archiv