… Vaše osvědčené zpravodajství z Izraele a Blízkého východu




recepty

13164188_10206720212746030_6702512482248624927_nJak redakce včera slíbila tak dnes přinášíme recepty na „cenu pro vítěze“ znalostního kvízu o Izraeli. Jako vždy, když jde o vaření připravila jsem recepty sama, k psaní teď přikusuji koláč, viz foto. je skvělý, jen jsem snad měla nakrájet jablko na menší kostky. Upekla jsem také 3 menší, proto se doba pečení zkrátila na 30 minut.  Tak až již jste v kvízu dopadli jakkoli, koláč je důstojná cena útěchy.  Bývalá velvyslankyně Izraele v Moskvě Dorit Holender se podělila o recept na sváteční koláč ke Dni Nezávislosti. Připravuje totiž knihu kuchařských předpisů pro zaměstnané ženy, které rády vaří a proto jsou předpisy jednoduché a rychlé a samozřejmě velmi chutné.

Sváteční koláč podle velvyslankyně – Ingredience: 5 vajec, 1 hrnek cukru, 3/4 hrnku oleje, 2 hrnky mouky, 0.5 dcl likéru (nejlépe ovocného), 1 prášek do pečiva, 1 lžička skořice, 100 g čokoládových čipsů, 4 kusy ovoce např. jablko, hruška, banán, meruňka.

Pokračovat ve čtení “Recepty na izraelské pohoštění ke dni nezávislosti” »

dnqzrl4wSvátek Šavuot, který se v diaspoře slaví dva dny – letos v neděli a v pondělí 24. a 25. května, má z hlediska kulinářského jedno specifikum a tím jsou mléčné pokrmy. Podle tradice židé dostali Tóru v poušti pod horou Sinaj a nebyli zcela připraveni na oddělení masitého a mléčného nádobí a proto, než vyrobili nové nádoby, spokojili se s mléčnou stravou, vysvětlení je více, podstatné je, ale že svátek Šavuot se bez mléčných pokrmů neobejde. Na přípravu jsou možná náročnější než masité, ale k začínajícímu létu nesporně patří. V Izraeli jsou velice populární nákypy – hebrejsky פשטידות . České slovo nákyp je díky závodním a školním jídelnám poněkud neoblíbené, ale pokrm za to nemůže. Můžeme jej také nazvat slaný koláč (to si ale leckdo spíše představí quiche) a je možné zůstat u hebrejského paštida, které i v češtině zní dobře, přestože připomíná paštiku, která je zpravidla masitá. Jak takovou paštidu připravit ukážeme níže:

Ingredience: 200 g těstoviny  kolínek, mušliček apod. , lze nahradit také quinoou, 2 vejce, 250 ml smetany (tučnost dle uvážení) , 2 hlavy brokolice, bez stonků (ty lze použít do polévky), 20 cherry rajčat, 100 g tvrdého sýra (podle chuti) – nastrouhaného, 50 g sýra parmezán, malá cibule, stroužek česneku, 100 g rajčatového protlaku, lžička cukru, sůl, pepř, bylinky podle chuti. Pokračovat ve čtení “Sváteční stůl o Šavuot – Svátku Týdnů” »

Podpora

Chcete-li podpořit provoz Eretz.cz symbolickým darem, můžete tak učinit na účet u Fio Banky č. 2100457904/2010 (v CZK v České republice) nebo na účet 2100457904/8330 (v EUR na Slovensku).


Podpořit nákladný provoz serverů můžete i bitcoinem na adresu 1ERETZfyhKgCcJqkFtBQyueN1vPfNaYWvb


BTC QR
Články podle data
Prosinec 2016
Po Út St Čt So Ne
« Lis    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Archiv